Miksi häpeä?

Koemme, että häpeä on tunne joka koskettaa haitallisesti ihan jokaista ihmistä ainakin joskus. Monia meistä pelottavan usein. Olemme huomanneet sekä itsessämme että muissa merkkejä siitä, kuinka häpeä rajoittaa meitä tekemästä asioita joita haluaisimme tehdä. ”Enhän minä nyt voi, mitä muutkin ajattelevat…”

Me aloimme työstää häpeäämme yhdessä syksyllä 2016. Päätimme ,että tämä on aihe, josta luomme luennon. Ja sitä varten tarvitsimme tavoitteen. Mielenterveyden keskusliitto halusi aiheen mukaan Mielenterveysmessuille ja sehän sopi meille.

Matkan varrella olemme saaneet todella paljon. Me olemme molemmat kokeneet suuria muutoksia ja mullistuksia elämässämme, jotka ovat suoraa seurausta siitä, että uskallamme nyt enemmän.

Toivomme että voimme kokemuksiemme kautta inspiroida myös sinua tutustumaan tähän tärkeään ja vaiettuun tunteeseen joka on usein syypää moneen pelkoon. Häpeä voi olla vaikea tunnistaa ja monet eivät edes oivalla että se elämäämme rajoittava tunne on juuri häpeä.

Meille häpeä näyttäytyy usein tunteena että olen huonompi kun muut enkä kelpaa tällaisena. Pia kielsi itseltään jopa rakkauden vuosiksi koska koki että hän ei ansainnut rakkautta. Celinda häpeää jopa sitä, että häpeää.

Naurun ja itkun kautta olemme pikkuhiljaa ottaneet askeleita kohti rohkeampaa minuutta. Häpeän voi kukistaa tuomalla sen valoon. Puhumalla siitä me kukistamme omat häpän tunteemme. Pienin askelin…